Heb jij ook last van ‘opblijfwraak’?

Geplaatst op:

Vrouw-laptop-donker

Je hebt er een lange werkdag opzitten en bent doodop. Toch wil je nog iets aan je avond hebben. Je scrolt daarom nodeloos door Facebook, bekijkt verschillende kattenfilmpjes op YouTube en volgt een programma dat je maar matig interesseert. Je verdringt je moeheid op alle mogelijke manieren. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van ‘revenge bedtime procrastination’ of ‘opblijfwraak’.
 

‘Revenge bedtime procrastination’ is een term waarin recentelijk nieuw leven is ingeblazen. De coronatijden wakkerden het fenomeen namelijk opnieuw aan. Door de pandemie lopen werk en privé in elkaar over en hebben mensen het nog moeilijker om een gedegen nachtroutine op te bouwen. Het resultaat? Mensen proberen toch nog enige grip te hebben op hun leven door hun bedtijd systematisch uit te stellen.
 

Maar het uitstellen van je bedtijd komt niet zonder gevolgen. Het kan leiden tot slaaptekort, wat op zijn beurt de fysieke en mentale gezondheid aantast. Psychologen stellen zelfs dat het een vorm van zelfbeschadiging is, omwille van het dwangmatig karakter van ‘opblijfwraak’.
 

Maar hoe kan je ontsnappen aan de gevreesde ‘revenge bedtime procrastination’ en uit je slaapschuld geraken? De eerste stap is altijd bewustwording en (h)erkenning. Besef dat dit zelfbeschadigend gedrag is en onderneem actie. Die actie kan je ondernemen door je dag strategisch(er) in te plannen en jezelf meer pauzes te gunnen. Kleine tip: wandelen vormt een ideale break.
 

Om de moeheid overdag te trotseren, kan je een powernap inlassen. En om de slaap in de nacht terug te winnen, kan je jezelf een avondklok opleggen. Belangrijk hierbij is om je powernap tot maximum 20 minuten te beperken (om slaaptraagheid te voorkomen), en een realistische avondklok in te stellen. Ten slotte lokt een rustige, donkere en koele slaapkamer met een goed bed, aangepast aan je SLAAP-DNA®, de slaap uit. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed uitgerust is, zodat je zelf ook goed kan uitrusten. Inspiratie kan je altijd hier opdoen.