Yoga voor een goede nachtrust

Geplaatst op:

Van ’s morgens tot ’s avonds zijn we druk in de weer, en ook voor het slapengaan beantwoorden we nog snel die ene e-mail of werken we snel nog iets af. Bij stressvolle of drukke periodes boeten we het eerst in op slaap, terwijl een goede nachtrust je tijdens deze periodes net extra ten goede komt.  Onderzoeken tonen aan dat yoga en meditatie krachtige hulpmiddelen zijn om opnieuw slaap te winnen.

We zijn intussen allemaal vertrouwd met de talrijke voordelen van yoga, maar wist je dat het ook als een natuurlijk slaapmiddel kan fungeren? De rustgevende, herstellende manier van de oefeningen hebben een stress verlagende werking en verlichten de spanning in je lichaam.

Dit uit zich ook in verschillende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het programma van onderzoekers SB. Khalsa en R.Sobana waarin deelnemers gedurende 8 weken dagelijks 30 minuten yoga beoefenden. De slaaptijd, de slaapefficiëntie en de slaapkwaliteit verbeterden significant. Het stressniveau was na het onderzoek ook sterk afgenomen.

Op korte termijn zijn de gunstige effecten van yoga niet enkel zichtbaar, maar ook voelbaar. Zin om zelf aan de slag te gaan? We helpen je graag op weg met een selectie yoga oefeningen die bevorderend zijn voor je nachtrust.

Yoga-houding-plat

Kindhouding (Balasana) 

Ga op je knieën zitten en buig rustig naar voren. Druk je borst zoveel mogelijk tegen je knieën en leg je voorhoofd op de grond. Leg je armen naar voren, languit langs je hoofd en blijf rustig doorademen.


Houding-yoga-dak

Spinale twist (Supta Matyendrasana) 

Ga zitten en kruis je rechtervoet over je linkerknie en sluit je linkerelleboog aan op de buitenkant van je rechterknie, waardoor je wervelkolom lang blijft.


Yoga-rood

Gebroken kaars (Viparita Karani) 
Ga tegenover een muur zitten en zorg dat je met je billen ongeveer 15cm van de muur af zit. Ga op je rug liggen en strek je benen omhoog, tegen de muur. Indien je dit als te zwaar ervaart, ga dan iets verder van de muur af zitten. Leg je armen naast je lichaam met je handpalmen omhoog. Adem rustig en probeer minstens 5 minuten in deze houding te blijven.


Zon-ogen-dicht

Lijkhouding (Savasana) 
Ga op je rug liggen, richt je handpalmen naar het plafond en laat je voeten naar buiten vallen. Richt je aandacht op je ademhaling. Langzamerhand maak je de uitademing langer en dieper, tot die twee keer zo lang is als de inademing. Ontspan één voor één al je spieren en probeer minstens 5 minuten in deze houding te blijven.

 


Bronnen: Sleepjunkies | NCBI