Kun je te veel slapen?
Slaap is essentieel voor een gezond leven. Een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen, je brein in topconditie te houden en je prestaties overdag te verbeteren. Iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg te slapen, maar wist je dat te veel slapen ook niet goed is voor je gezondheid? Ga op zoek naar een goede slaapbalans.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Niet iedereen heeft even veel uren slaap nodig. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van je leeftijd, je levensstijl en gezondheid. Over het algemeen wordt voor volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht aangeraden om optimaal te functioneren.
Wat gebeurt er als je te veel slaapt?
Een volwassene die 10 à 12 of zelfs meer uren slaapt per nacht, slaapt meer dan normaal. Te veel slaap, ook wel hypersomnie genoemd, kan nadelige effecten hebben op je fysieke en mentale gezondheid:
Vermoeidheid en lusteloosheid
Het klinkt tegenstrijdig, maar door te veel slapen kan je juist extra vermoeid raken. Je lichaam raakt uit zijn natuurlijke slaap-waakcyclus, waardoor je je overdag loom en futloos gaat voelen. Dat kan ook leiden tot concentratieproblemen.
Hoofdpijn
Krijg je soms hoofdpijn als je extra veel slaapt? Je bent niet de enige. Die hoofdpijn komt door een verstoring in de hersenchemie en de verandering in je normale slaaproutine. Vooral mensen die overdag dutjes doen of lang uitslapen in het weekend, kunnen last krijgen van deze vorm van hoofdpijn.
Gewichtstoename
Als je veel uren slaapt, heb je gemiddeld minder beweging per dag. Je conditie gaat achteruit en je metabolisme gaat minder goed werken. Daarnaast wordt overmatig slapen in verband gebracht met verhoogde eetlust en ongezonde eetgewoonten, waardoor je gewicht nog verhoogt.
Hoger risico op depressie
Er is een duidelijk verband tussen langdurig slapen en depressie. Bij mensen die te veel slapen, kunnen symptomen van depressie ontstaan of verergeren. Net als slaapgebrek kan overmatige slaap de hormonenbalans in de hersenen verstoren, wat invloed heeft op je stemming en emotioneel welzijn.
Hartziekten en diabetes
Uit onderzoek blijkt dat overmatig slapen het risico op bepaalde chronische aandoeningen, zoals hartziekten en diabetes, kan verhogen. Hoewel het exacte mechanisme nog niet helemaal duidelijk is, lijkt het erop dat te veel slapen kan bijdragen aan een onregelmatige bloedsuikerspiegel en ontstekingen in het lichaam, wat het risico op die gezondheidsproblemen vergroot.
Oorzaken van te veel slapen
Het is niet zo vreemd als je soms wat meer slaap nodig hebt, bijvoorbeeld na een periode van stress of slaaptekort. Als dat een tijdelijke fase is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als je systematisch 10 tot 12 uur slaapt, is er misschien een onderliggend probleem. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken van hypersomnie:
Slaapstoornissen
Slaapstoornissen zoals slaapapneu of narcolepsie hebben een negatieve impact op je slaapkwaliteit. Je voelt je dan overdag erg slaperig en hebt het gevoel dat je nooit genoeg slaap krijgt.
Depressie en angst
Depressie kan niet alleen leiden tot slapeloosheid, maar ook tot overmatig slapen. Sommige mensen die aan een depressie lijden, hebben de neiging om hun emoties te ontvluchten door veel te slapen. Hetzelfde geldt voor mensen met angststoornissen.
Medicijnen
Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, kalmeringsmiddelen en pijnstillers, kunnen slaperigheid veroorzaken als bijwerking. Daardoor ga je soms meer slapen dan normaal, terwijl je je ’s ochtends toch niet uitgeslapen voelt.
Chronische vermoeidheid
Door het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of andere medische aandoeningen heeft je lichaam meer slaap nodig. Gun je lichaam de nodige rust, maar zorg ervoor dat je het onderliggende probleem aanpakt.
Hoe vind je de juiste slaapbalans?
Als je merkt dat je regelmatig langer slaapt dan 9 uur per nacht en je je nog altijd moe voelt, neem dan je slaapgewoonten en je algemene gezondheid onder de loep. Hier zijn enkele tips om je slaapgewoonten in balans te brengen:
-
Houd een vast slaapritme aan
Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Een regelmatig slaapritme helpt je lichaam om een gezonde slaap-waakcyclus te behouden en voorkomt dat je slaap uit balans raakt.
-
Zorg voor een goede slaaphygiëne
Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustgevende omgeving is. Dit betekent een comfortabele matras, weinig afleiding en een donkere, koele ruimte. Vermijd het gebruik van elektronica vlak voor het slapengaan, omdat dit de aanmaak van melatonine kan verstoren en je slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
-
Beperk dutjes overdag
Hoewel een powernap soms heerlijk is, kan te veel slapen overdag je nachtrust verstoren. Als je moeite hebt om 's nachts in slaap te vallen, vermijd dan dutjes overdag.
-
Luister naar je lichaam
Luister naar je lichaam als het aangeeft dat het rust nodig heeft. Als je na lange nachten slaap nog altijd vermoeid bent, kan het nuttig zijn om een arts te raadplegen om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.
Een comfortabele slaapomgeving
Hoeveel uur slaap jij? Probeer om niet te weinig, maar ook niet te veel te slapen. Maak je slaapkamer gezellig en comfortabel, zodat je uitgerust wakker wordt.
Bij Ergosleep® vind je alle cruciale elementen voor een heerlijk comfortabele slaapomgeving – van matrassen en boxsprings tot bedframes, hoofdkussens en accessoires.
Maak een afspraak voor een gratis slaaptest. Zo ontdek je snel je ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®.
Boek een gratis slaaptest bij een Ergosleep®-winkel in jouw buurt.