Slecht slapen: wat zijn de oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Geplaatst op:

Een goede nachtrust is onmisbaar voor onze fysieke en mentale gezondheid. Wie slecht slaapt, zal overdag zeker een negatieve impact merken. Je bent dan moe, je kunt je minder goed concentreren en je voelt je sneller geïrriteerd of zelfs neerslachtig. Ga dus best zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak van je slaapprobleem en probeer een oplossing te vinden.

Slecht-slapen-tips

Stress en spanning

Een van de meest voorkomende oorzaken van slecht slapen is stress en spanning. Piekeren over het werk, relaties, geld- of andere zorgen… Dat kan allemaal leiden tot slapeloosheid en een onrustige slaap.

Niet iedereen is een piekeraar – sommige mensen lijken alles van zich af te laten glijden en slapen ondanks zware zorgen toch als een roos. Probeer net als hen je zorgen van je af te zetten. 

Wat kun je doen?

 • Om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan, kan je eventueel ontspanningstechnieken gebruiken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.
 • Schrijf je gedachten op in een dagboek om ze van je af te schrijven en je hoofd leeg te maken voor je gaat slapen.
 • Creëer een rustgevende slaapomgeving door de slaapkamer te verduisteren, rustgevende muziek te spelen en schermen te vermijden voor het slapengaan.

Oncomfortabel matras

Een ander veelvoorkomende oorzaak van slecht slapen is een oncomfortabel matras dat niet voldoet aan je slaapbehoeften. Een matras dat te oud, te zacht, te hard of van slechte kwaliteit is, kan leiden tot rugpijn, nekpijn en een verstoorde slaap.

Wat kun je doen?

 • Investeer in een nieuw matras dat past bij je slaaphouding, gewicht en slaapvoorkeuren.
 • Zorg ervoor dat het materiaal van je matras is afgestemd op je slaapbehoeften, bijvoorbeeld als je snel gaat zweten of als je last hebt van een allergie.
 • Probeer verschillende matrassen uit in de winkel voor je er een aanschaft, en vraag om deskundig advies.

Een onregelmatig slaappatroon

Ook een onregelmatig slaappatroon kan leiden tot slecht slapen. Wanneer je slaaptijden sterk variëren van dag tot dag, kan dit je interne klok verstoren en je slaapkwaliteit beïnvloeden.

Wat kun je doen?

 • Probeer een vast slaapschema aan te houden door elke dag op – ongeveer - hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.
 • Vermijd dutjes overdag, vooral als je moeite hebt met in slaap vallen.
 • Beperk de blootstelling aan helder licht en schermen voor het slapengaan, omdat dit je vermogen om in slaap te vallen kan beïnvloeden.

De verkeerde avondgewoonten

’s Avonds nog koffie of thee drinken, is geen goed idee voor je nachtrust. Vermijd ook om een spannende film te kijken of nog te zitten werken vlak voor je naar bed gaat. Wist je dat alcohol ook een slechte invloed heeft op de kwaliteit van je slaap? Je wordt er wel slaperig van, maar je zult tijdens de nacht makkelijker wakker worden.

Wat kun je doen?

 • Houd het ’s avonds rustig en vermijd opwekkende dranken of alcohol.
 • Zwaar eten doe je beter niet meer ’s avonds wanneer je bijna gaat slapen. Drink eventueel nog wat melk of eet yoghurt, als je toch een hongertje hebt. 
 • Sporten is gezond, maar doe het niet kort voor je wil gaan slapen. Het is dan voor je lichaam moeilijker om rust te vinden.

Je slaapomgeving

Omgevingsfactoren zoals lawaai, temperatuur en licht kunnen ook een rol spelen bij slecht slapen. Een te warme of te koude slaapkamer, lawaai van buitenaf of fel licht kunnen je slaap verstoren.

Wat kun je doen?

 • Maak je slaapkamer zo comfortabel mogelijk door de temperatuur te regelen, lawaai te verminderen en lichtbronnen te dimmen. In een gezellige slaapkamer slaap je beter!
 • Gebruik oordopjes, een slaapmasker of een witte ruis-machine om omgevingsgeluiden te blokkeren.
 • Overweeg het gebruik van verduisterende gordijnen of rolluiken om licht buiten te houden en een rustige slaapomgeving te creëren.

Creëer een slaapkamer waar je tot rust komt

Bij Ergosleep® helpen we jou graag om een slaapkamer te kiezen waar je heerlijk kan indommelen. We analyseren jouw unieke lichaamsprofiel door een meting van jouw SLAAP-DNA®. Zo ben je alvast zeker van het ideale bed voor een goede nachtrust.