Matrassen

Een matras kiezen: laat je meten!  

Wat is een goede matras? Wat past voor jou, is misschien niet ideaal voor je partner. Laat dus eerst gratis je SLAAP-DNA® bepalen bij een Ergosleep® winkel. Dan ben je al zeker over de juiste ondersteuning.

Ergosleep® biedt je vervolgens deze ondersteuning aan in een matrassengamma dat van elkaar verschilt wat betreft samenstelling, materialen en dus ook budget. Het volledige gamma kun je komen testen en voelen bij een Ergosleep® verdeler in je buurt.

Eenpersoons of tweepersoons matras 

Je vindt bij Ergosleep® zowel eenpersoonsmatrassen als tweepersoonsmatrassen. Soms ligt de keuze voor de hand, omdat je bijvoorbeeld een eenpersoonsbed hebt. Maar vaak zijn er meerdere mogelijkheden. In een breder bed, zelfs vanaf 140 cm breed, kan je opteren voor één grote matras of voor twee eenpersoons exemplaren. Dat hangt af van de persoonlijke wensen, noden en slaapgewoonten van jou en je partner. Je kan in een tweepersoonsbed zelfs twee verschillende soorten eenspersoonsmatrassen met elkaar combineren. 

Een harde of zachte matras 

Slaap jij liefst op een harde of op een zachte matras? Wat voor de één ideaal is, voelt voor de ander helemaal niet comfortabel aan. Iemand met een zware, brede lichaamsbouw zal bijvoorbeeld beter liggen op een meer stevige matras. Net daarom is het zo belangrijk om te starten met de meting van je SLAAP-DNA®. Zo weet je perfect wel matrasprofiel bij jouw lichaam past! Gedaan met tientallen matrassen te gaan uittesten. De SLAAP-DNA® meting geeft je zekerheid. Dit kun je bij iedere Ergosleep®-verdeler laten doen in slechts 8 minuten tijd.   

Matrassen in verschillende materialen 

De kern van een matras kan uitgevoerd zijn in verschillende materialen. Elk materiaal heeft andere eigenschappen. Je vindt dus zeker een exemplaar dat helemaal aansluit bij jouw comfortbehoeften, wensen en budget.  

Matras met pocketveren 

Een matras met pocketveren gebruik je typisch in combinatie met een boxspring. Binnenin heeft een pocketveermatras spiraalveren die afgedekt zijn met een laag schuim of latex en daarrond de matrashoes. De afzonderlijke veren bewegen dynamisch mee met je lichaam zodat het altijd goed ondersteund blijft. 

Matras met natuurlijke latex kern 

Natuurlijke latex is een zeer soepel materiaal, waardoor matrassen met een kern in natuurlijke latex uiterst comfortabel aanvoelen. Het natuurlijke materiaal is niet te vergelijken met synthetische latex. Dat is weliswaar een stuk goedkoper maar het ventileert zeer slecht. Een natuurlijke latex zoals Talalay latex heeft een open celstructuur waardoor je matras wél gemakkelijk lucht doorlaat en dus goed ventileert. De latexmatrassen van Ergosleep® zijn altijd gemaakt van natuurlijke latex. 

Matras met kern in koudschuim  

Koudschuim of HR-schuim is een ook een materiaal waar matrassen van worden gemaakt. Matrassen met een kern van koudschuim liggen tamelijk hard en volgen de lichaamsvorm veel minder goed dan pocket- of latexmatrassen. Ergosleep® werkt niet met dit soort matrassen. De benaming ‘koudschuim’ geeft misschien de indruk dat het koud aanvoelt maar in werkelijkheid verwijst de term alleen naar de productiewijze van dit materiaal. 

Matras met een kern in traagschuim 

Traagschuim of ‘memory foam’ is een speciaal PU-schuim dat de vorm van je lichaam aanneemt wanneer je op de matras gaat liggen. Na het opstaan heeft je matras een aantal seconden nodig om terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm – vandaar de naam van het materiaal. Memory foam voelt warmer aan dan sommige andere materialen, wat een nadeel kan zijn als je 's nachts gemakkelijk zweet. Bovendien kan je in je slaap minder makkelijk bewegen en moet je, nadat je je hebt omgedraaid, steeds wachten tot de matras opnieuw de vorm van je lichaam heeft aangenomen. Daarom heeft Ergosleep® geen traagschuimmatrassen in zijn assortiment. 

Waarom investeren in een goede matras? 

Een gezonde nachtrust is goud waard – niemand stapt graag ’s ochtends geradbraakt uit bed. Een matras is geen medicijn maar je kan er wel heel wat lichamelijke klachten mee voorkomen. Wanneer je matras niet past bij je lichaam, slaap je in ieder geval minder goed en kan je op termijn (meer) pijn krijgen in je rug of je gewrichten. Gun jezelf dus een matras van goede kwaliteit! Ook binnen het kwaliteitsaanbod kunnen de prijzen nog sterk variëren. Bekijk de mogelijkheden en kies vooral in functie van jouw comfort. De matrassen van Ergosleep® zijn allemaal van hoge kwaliteit. Perfect voor 10 jaar lang een goede en gezonde nachtrust. 

Onderhoud en levensduur van je matras 

Regelmatig onderhoud is belangrijk om je matras zo lang mogelijk schoon en in vorm te houden. Het gaat daarbij altijd om drie vuistregels: beschermen, luchten en draaien. Met een matrasbeschermer en een hoeslaken vermijd je vlekken en beschadigingen. De matrasbeschermer hoef je niet zo vaak te wassen als het hoeslaken. Dat was je best elke week. 

Ook ventileren is zeer belangrijk voor een hygiënische slaapomgeving. Maak dus nooit meteen na het opstaan je bed op. Veel beter is het om elke ochtend je dekbed helemaal open te leggen en je raam open te zetten. Maak er een gewoonte van om dat te doen terwijl je je gaat douchen en aankleden.  

Een andere gezonde routine is om je matras om de drie maanden om te keren. Ook daarvan kan je een vaste routine maken door je matras te draaien bij elke start van een nieuw seizoen. Ergosleep matrassen hebben een handige seizoensaanduiding die je helpt te onthouden welke kant tijdens welk seizoen beslapen dient te worden. Door je matras regelmatig te keren, wordt hij gelijkmatiger belast en blijft hij langer veerkrachtig en fris. Een kwaliteitsvolle matras die je goed onderhoudt, kan zeker 10 jaar meegaan. Wat met matrassen die zogezegd "niet hoeft te draaien"? Die zijn maar aan 1 kant met een comfortlaag afgewerkt, om zo de prijs lager te houden. Deze zullen na verloop van tijd dus veel sneller kuilvorming vertonen. Laat je dus niet vangen en kies altijd voor een keerbare matras!  

Een nieuwe matras kopen 

Is je matras aan vervanging toe en wil je jezelf plezier doen met een echt goede matras waarop je heerlijk slaapt? Ergosleep®-matrassen staan voor een goede en gezonde nachtrust en bestaan in alle mogelijke afmetingen. Twijfel je nog over het type matras dat voor jou de beste keuze is? Kom langs bij een Ergosleep®-verdeler voor advies op maat. We helpen jou graag om de ideale matras te vinden op basis van jouw persoonlijke SLAAP-DNA®. Onze gratis slaaptest brengt in 8 minuten de drukpunten van je lichaam in kaart zodat je precies weet welke oplossingen voor jou perfect zijn. Welkom!