Waarom leer je snoozen beter af? 6 tips om makkelijker op te staan

Geplaatst op:

Wekker


Ben je geen ochtendmens die uit zijn bed springt? Druk je meteen op de snoozeknop van zodra die vervelende wekker gaat? Het lijkt misschien zalig om je nog eens om te draaien en heel even verder te slapen, maar toch is het beter om meteen op te staan. Door te snoozen verstoor je niet alleen je natuurlijke ritme, je loopt vaak ook de hele dag met een slaperig gevoel. Bovendien slaap je ’s nachts ook slechter. Om snoozen af te leren, volg je best deze tips:

 

1.    Zorg voor een vast slaapritme en ga op tijd slapen

Als je te laat opblijft en onvoldoende slaapt, is het normaal dat je wil snoozen. Als mens hebben we zo’n zeven à acht uur slaap nodig per nacht. Wanneer je voldoende slaapt, maakt je lichaam zich al klaar om wakker te worden. Door steeds op dezelfde tijdstippen te gaan slapen en op te staan, wordt het een pak makkelijker om uit je bed te komen in de ochtend.

2.    Beweeg voldoende

Iedereen weet het: sporten is gezond! En niet alleen voor je fysieke gezondheid, door te sporten ga je ook beter en dieper slapen. Een half uurtje beweging per dag kan er al voor zorgen dat je minder geneigd bent om op die snoozeknop te drukken. Maar ga nu ook niet heel intensief en krachtig sporten net voor je gaat slapen, want daardoor zal je slaapkwaliteit achteruitgaan.

3.    Zo komen we meteen ook bij tip 3: kom tot rust

Activiteiten waar je een energieboost van krijgt, vermijd je liever vlak voor het slapen gaan. ‘s Avonds koffie drinken of scrollen door Instagram in je bed zijn slechte gewoontes die je beter afleert. Lees liever een boek of neem een relaxerend bad om tot rust te komen.

4.    Maak het je comfortabel

Als je geen goed bed hebt, ga je onrustig slapen en woelen. Kiezen voor een bed en een matras die voldoen aan jouw specifieke behoeftes kan wonderen doen. Ontdek samen met ons jouw persoonlijke SLAAP-DNA®.

5.    Word wakker met licht

Wakker worden in een pikdonkere kamer is heel wat moeilijker dan wakker worden in natuurlijk daglicht. Doe je gordijn niet volledig dicht of gebruik een lichtwekker die het opkomen van de zon simuleert. Zo ontwaak je op een natuurlijke manier uit je slaap.

6.    Zet je wekker zo laat mogelijk

De tijd die je gebruikt om te snoozen, levert geen extra rust op. Door je wekker enkele minuten later te zetten, krijg je iets meer rust. Zo weet je ook dat je geen tijd meer hebt om te snoozen en loop je geen risico dat je te laat komt op je werk.
 

Volg je al deze tips al goed op, maar kan je toch niet de verleiding weerstaan om te snoozen? Zet je wekker aan de andere kant van de kamer zodat je ’s morgens je bed wel moét uitstappen om dat alarm af te zetten. Ook al kan je het je misschien moeilijk inbeelden, door meteen op te staan, zal je frisser aan je dag kunnen beginnen.