Toppers

Topmatrassen: een extra laagje slaapcomfort

De topmatrassen van Ergosleep® geven je lichaam een nog groter comfort. Als extra laag bovenop je gewone matras vormen ze een barrière voor transpiratie en vlekken. Zo gaat je basis matras langer mee. Kies je voor een gestoffeerde basismatras? Dan heb je altijd een topper nodig.

Wat is een topmatras?

Een topmatras, topper of topdekmatras is veel dunner dan een gewone matras, gemiddeld amper 8 tot 11 centimeter. Je legt hem als een extra laag bovenop je basismatras. Resultaat: je slaapt nog comfortabeler terwijl je lichaam ondersteuning krijgt van de onderliggende matras. De topmatras vervangt nooit je gewone matras, want daarvoor is hij te dun. Je hebt altijd de combinatie nodig van de twee. Een topdekmatras is ideaal voor bovenop een matras met pocketveren. 

De voordelen van een topmatras

extra comfortabel

Met een topmatras of topper lig je extra lekker. Hij geeft extra comfort en verlaagt de druk bij je schouders en je heupen. Als je gewone matras wat te hard aanvoelt, kan je die combineren met een zachte topmatras. Zo krijg je het beste van twee werelden.  

langere levensduur voor je matras

Een topper ligt bovenop je gewone matras en is de laag waar je lichaam rechtstreeks contact mee heeft. De gewone matras ligt onder de topmatras en wordt door die bovenlaag beschermd tegen vuil, transpiratie en slijtage. Natuurlijk wil je graag dat ook je topmatras zo lang mogelijk goed blijft. Dat lukt zeker met een matrasbeschermer en hoeslaken rond de topmatras. Een topper van goede kwaliteit gaat ongeveer 5 tot 7 jaar mee. 

hygiënisch en praktisch

Een topmatras heeft binnenin een ventilerende celstructuur die temperatuur- en vochtregulerend werkt. Je zal dus minder snel te warm krijgen of zweten in bed. Een topmatras is ook makkelijk te hanteren doordat hij zo dun en licht is. Dat is niet alleen handiger om je bed op te maken maar ook om de topmatras te keren en te verluchten. Zo blijft alles fris en schoon. 

wasbare hoes 

Voor nog meer hygiëne kan je de hoes van Ergosleep®-toppers afritsen en wassen in de wasmachine op 40°C. Dat is zeker handig als je allergisch bent voor huisstofmijt. Bovendien zit rond de toppers van Ergosleep® een anti-allergische Alpura® matrashoes. 

chique uitstraling  

Wil je graag een boxspring met een bijpassende gestoffeerde matras? Dat geeft een extra chique sfeer aan je slaapkamer, bijna zoals op hotel. De gestoffeerde matras wil je natuurlijk niet verstoppen onder een hoeslaken. De oplossing is dan een topper met hoeslaken bovenop de boxspringcombinatie.  

kier tussen twee matrassen overbruggen

Heb je een tweepersoonsbed met twee eenpersoonsmatrassen bovenop de lattenbodem(s) of boxspring? Om te vermijden dat je geen vervelende kier hebt tussen de twee aparte matrassen, leg je er een tweepersoons topper boven. Zo is er van die naad niets meer te voelen.  

Kier overbruggen en toch twee apart verstelbare lattenbodems?

Wil je een tweepersoonsbed met twee apart verstelbare lattenbodems en daarop twee eenpersoonsmatrassen? Dan kan je daarover geen topper leggen om de kier tussen de twee matrassen te overbruggen. Gelukkig kan je dit probleem oplossen met een splittopper hoeslaken. In het midden van het hoeslaken zit een ‘split’ zodat het altijd rond beide matrassen blijft zitten terwijl je elke kant toch apart kan verstellen. 

Tips voor de juiste combinatie van topper, matras en bedbodem

Als je een topmatras koopt, is het belangrijk dat je die combineert met een goede boxspring of lattenbodem en met een matras van goede kwaliteit. Alleen op die manier krijgt je lichaam de beste ondersteuning en optimaal ligcomfort. Weet je niet meer wat te kiezen uit alle mogelijkheden? Bij een Ergosleep®-verdeler kan je gratis je SLAAP-DNA® laten meten. Op die manier ontdek je gemakkelijk en snel je ideale slaapcombinatie. 

Misschien koop je niet alles in één keer en heb je al een bedbodem en matras, waar je nu een topmatras aan wil toevoegen. Dat kan perfect, maar denk er wel aan dat de topmatras geen oplossing is om een versleten of doorgezakte matras of bedbodem mee te compenseren. Hij vergroot namelijk wel je comfort maar biedt zelf geen bijkomende ondersteuning voor je lichaam. 

Er bestaan toppers in verschillende materialen. Sommige materialen zijn meer ventilerend dan andere. Als je ’s nachts snel te warm krijgt, opteer je best voor een topper die goed ventileert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een topper met een kern van natuurlijke Talalay latex. 

Toppers in koudschuim, memory foam of latex

Net als gewone matrassen kunnen ook topmatrassen uitgevoerd zijn in verschillende materialen, elk met hun specifieke eigenschappen. Je vindt dus zeker en vast een topdekmatras die past bij jouw budget, wensen en noden. Aangezien het bij toppers vooral draait rond comfort, kan je gewoon gaan voor de topmatras die voor jou het meest comfortabel ligt. Aangezien je dat niet op het zicht kan weten, ga je best eens proefliggen bij een Ergosleep®-verdeler in je buurt. 

topmatras met koudschuim  

Toppers hebben – net als gewone matrassen – heel vaak een kern van koudschuim of HR-schuim. Toppers uitgevoerd in koudschuim zijn duurzaam, comfortabel en stevig. Het materiaal ventileert goed en is ook veerkrachtig.  

topmatras met memory foam  

Traagschuim, geheugenschuim of memory foam neemt de vorm van je lichaam aan wanneer je erop ligt. Je lichaam maakt als het ware een afdruk in je topdekmatras, waarna die tijd nodig heeft om terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Je zakt dus wat weg in een traagschuimtopper, zodat die de bewegingsvrijheid in je slaap beperkt. Daarom geeft Ergosleep® de voorkeur aan andere materialen en hebben we geen toppers met memory foam in ons aanbod. 

topmatras met natuurlijke latex  

Natuurlijke latex is een echt topmateriaal voor topmatrassen: het is enorm soepel en comfortabel. Natuurlatex is wel een prijzig product, maar het biedt dan ook grote voordelen die je niet vindt bij de goedkopere synthetische latex. De synthetische variant ventileert heel slecht wat zorgt voor een warm en minder aangenaam slaapklimaat. Natuurlijk latex zoals pulse latex of Talalay heeft een open, luchtdoorlatende celstructuur die wel goed ventileert. Alle latextoppers van Ergosleep® zijn gemaakt van natuurlijke latex. 

 
Welke afmetingen heeft een topmatras?

Topmatrassen bestaan in alle afmetingen, net als gewone matrassen: van eenpersoons tot tweepersoons topmatrassen en ook tussenmaten voor een twijfelaar. Zorg ervoor dat alle onderdelen van je bed op elkaar zijn afgestemd en houd zeker rekening met je wensen en lichaamsbouw. Als je groter bent dan 1,80 meter, neem je best een langere matras van 210 of zelfs 220 centimeter. 
- Lengte: 190, 200, 210 tot 220 cm 
- Breedte: van 70 tot 200 cm 
- Hoogte: 8 of 11 cm 
Sommige Ergosleep®-toppers zijn er ook in verschillende hardheden. 

 
Een topmatras kopen?  

Wil je een topdekmatras om je slaapcomfort naar een hoger niveau te tillen?  De Ergosleep®-verdelers geven jou graag advies op maat. Zo vind je zeker de topper die bij jou past. Welkom!