Hoofdkussens

Een hoofdkussen van goede kwaliteit: essentieel voor je nachtrust 

Het belang van een hoofdkussen voor een goede en gezonde nachtrust wordt vaak nog onderschat. Nochtans speelt je hoofdkussen een cruciale rol voor een correcte slaaphouding. Als je een nieuw hoofdkussen nodig hebt, ga je dus beter niet over één nacht ijs. De Ergosleep® Pillow is een hoofdkussen dat aanpasbaar is volgens jouw SLAAP-DNA®.

De juiste ondersteuning met een hoofdkussen 

Een hoofdkussen moet comfortabel liggen en aangenaam aanvoelen, maar het moet bovenal de juiste ondersteuning bieden. Dat betekent dat je nekwervels en je bovenste rugwervels op een rechte lijn liggen. Als dat niet het geval is, riskeer je ’s morgens wakker te worden met hoofdpijn, stramme schouders of een stijve nek. Bij Ergosleep® start de zoektocht naar een goede nachtrust met de meting van je SLAAP-DNA®. Zo weet je perfect hoe hoog jouw kussen moet zijn om je lichaam in perfecte balans te laten slapen. 

Hoe lang gaat een hoofdkussen mee? 

De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen is drie tot vijf jaar. Na vijf jaar is het echt tijd om je hoofdkussen te vervangen. Een goede tip: kies op dat moment voor een echt goed hoofdkussen dat aansluit bij jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Je zal zeker een verschil merken, want op het ideale kussen slaap je beter en word je uitgerust wakker. Merk je dat je elke ochtend pijn voelt in je nek of schouders? Wacht dan geen vijf jaar om op zoek te gaan naar een beter kussen. Daarvoor is een goede en gezonde nachtrust te belangrijk! 

Een hard of zacht hoofdkussen? 

Hoofdkussens zijn er in verschillende soorten en maten. Net als matrassen kunnen kussens wat harder of zachter liggen. Bij hoofdkussens wordt meestal onderscheid gemaakt tussen zachte, medium en stevige kussens. Elk type kan de juiste ondersteuning bieden, afhankelijk van je voorkeur en je slaaphouding. Voor buik- en rugslapers is een zacht en laag kussen meestal de beste keuze. Ben jij een buikslaper? Ongeveer een op de tien mensen slaapt in die houding. Weet wel dat dit ergonomisch de minst goede houding is. Je nek staat namelijk voortdurend onder spanning omdat je hoofd gedraaid op je kussen ligt. Net daarom is een laag en soepel hoofdkussen de beste keuze voor buikslapers: extra hoogte zou je nek nog meer forceren.   

Voor zijslapers gaat de voorkeur uit naar een steviger en wat hoger hoofdkussen zodat er niet te veel druk op je schouders komt. Zorg er wel voor dat je hoofdkussen past bij je matras. Als je een zachte matras hebt waarin je schouders wat dieper wegzakken, heb je ook een zachter en minder hoog kussen nodig. 

Een dik of dun hoofdkussen? 

Ook de ideale hoogte van je hoofdkussen is iets persoonlijks. Het belangrijkste is dat je rug- en nekwervels in een rechte lijn liggen wanneer je op je hoofdkussen ligt. Alleen op die manier heb je een gezonde slaaphouding waarbij je spieren tijdens je slaap echt ontspannen zodat je ’s ochtends niet met een verkrampte nek of pijnlijke schouders wakker wordt. Dankzij de ontspannen positie van je nek kan je bovendien gemakkelijker ademhalen en zal je daardoor minder snurken. Goed voor jou én je partner! Conclusie: laat eerste je SLAAP-DNA® meten! 

Aangezien niet iedereen in dezelfde slaaphouding ligt, bestaat er geen specifieke dikte die ideaal is voor het hoofdkussen van zowel buikslapers als rugslapers en zijslapers. Voor zijslapers is het advies dat je kussen de ruimte tussen hals en schouder moet opvullen. Zo blijft je nek mooi ondersteund en hangt hij niet door. 

Je hoofdkussen onderhouden 

Je hoofdkussen krijgt heel wat te verduren. Zweet, speeksel, gezichtscrèmes en je haardos kunnen gemakkelijk vlekken geven. Een gewone kussensloop kan die meestal niet volledig tegenhouden. Dat kan je vermijden door onder je kussensloop een hoofdkussenbeschermer of molton kussensloop te gebruiken. De hoofdkussenschermer heeft dezelfde functie als je matrasbeschermer bij je matras: het is een extra beschermlaag tegen vlekken, transpiratie en slijtage. Was sloop en beschermer heel regelmatig voor een hygiënische slaapomgeving. Sommige kussens mag je ook helemaal in de wasmachine stoppen, of ze hebben een afneembare buitenste laag – een tijk – die je kan wassen in de wasmachine. Naast een regelmatige wasbeurt van de slopen en eventueel het kussen of de tijk, houd je je hoofdkussen ook langer fris door het zo vaak je kan op te schudden en buiten te laten luchten.  

Verschillende materialen voor hoofdkussens 

Hoofdkussens kunnen gevuld zijn met verschillende soorten materialen, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen. Zo vind je onder meer hoofdkussens in memory foam, dons, natuurlijk latex en bamboe, maar ook met een synthetische vulling, wol of gel. Dit zijn de meest gebruikte materialen voor hoofdkussens: 

Memory foam 

Memory foam of traagschuim heeft een drukverlagend effect en biedt goede ondersteuning waardoor het vaak wordt aangeraden bij nekklachten. Wanneer je op een traagschuimkussen ligt, past het zich aan de contouren van je hoofd en nek aan en zakt je hoofd er wat in weg. Daardoor krijg je het wel sneller warm en kan je minder makkelijk je hoofd draaien in je slaap. Als je weet hoeveel keer iemand zich gemiddeld draait in zijn of haar slaap, kom je al snel tot het besluit dat traagschuim niet het optimale materiaal is voor een kussen. Bovendien is traagschuim een minder ventilerend materiaal. 

Dons en veren 

Dons- en verenkussens zijn geliefd omdat ze zo zacht en knus aanvoelen. Ze geven goede ondersteuning en je kan ze aanpassen door meer of minder vulling toe te voegen. Dons en veren zijn dan ook een klassiek materiaal voor hoofdkussens. Als je een kussen koopt met een mengeling van dons en veren, kies dan een exemplaar met een hoog percentage dons. Dons is namelijk van betere kwaliteit, gaat langer mee en heeft uitstekende temperatuurregulerende eigenschappen. Zo krijg je het niet snel te koud of te warm. Het nadeel van dit materiaal is dat je het steeds moet opschudden en dat het je hoofd niet altijd gelijkmatig ondersteunt.  

Synthetisch 

Synthetische kussens zijn gemaakt van kunstmatige vezels zoals polyester. Ze zijn betaalbaar en je vindt ze in verschillende diktes en vormen. Een groot voordeel is dat je synthetische kussens heel makkelijk kan onderhouden door ze te wassen in de wasmachine, waarna ze ook snel droog zijn. Het grootste nadeel is dat je er sneller op zweet.  

Latex 

Kussens in natuurlatex zijn veerkrachtig en vormvast en bieden de hele nacht een goede en gelijkmatige ondersteuning. Bovendien is natuurlatex antibacterieel en schimmelwerend, en kan de huisstofstofmijt niet goed gedijen in latex. Daarom zijn kussens in latex een zeer goede keuze als je allergisch bent voor huisstofmijt. 

Hoofdkussens van Ergosleep 

Bij Ergosleep® vind je de Ergosleep® Pillow, gemaakt uit 100% Talalay natuurlatex. Het hoofdkussen bestaat uit drie lagen die je kan combineren tot de hoogte die voor jou het meest geschikt is: 9 cm, 12 cm of 14 cm. De samenstelling met 100% Talalay natuurlatex zorgt voor een uitstekende elasticiteit, veerkracht en ventilerende eigenschappen. Zo krijgen je hoofd en nek een optimale ondersteuning en kan je genieten van een aangenaam slaapklimaat. Dankzij de antiallergische Alpura®-behandeling blijft de kussenhoes huisstofmijtvrij en wordt de groei van ongunstige bacteriën en schimmels voorkomen. Door de SLAAP-DNA® meting bij een Ergosleep® verdeler weet je exact wat de hoogte van jouw Ergosleep Pillow moet zijn, om jouw hoofd en lichaam perfect te ondersteunen. 

Een nieuw hoofdkussen kopen 

Heb je een nieuw hoofdkussen nodig maar vraag je je af welk kussen het best bij jou past? Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn je slaaphouding, je lichaamsprofiel, je matras en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. Een meting van jouw SLAAP-DNA® houdt rekening met al die aspecten. Zo kom je precies te weten wat voor jou het ideale hoofdkussen is. Ga dus snel langs bij een Ergosleep®-verdeler in jouw buurt voor persoonlijk advies. Welkom!