Last van stress? 5 tips om zorgeloos in slaap te vallen

Geplaatst op:

Hand-hoofd-vrouw

Ken je het gevoel dat je ligt te piekeren en maar niet in slaap lijkt te raken? Je weet dat je op tijd moet gaan slapen omdat je de volgende dag een drukke agenda hebt. Er spoken nog zoveel gedachten door je hoofd dat je de slaap niet kan vatten. Wees gerust, je bent lang niet alleen! Doordat je druk bezig bent met het “moeten” in slaap vallen, worden je stresshormonen geactiveerd. We geven je graag enkele tips om stress uit de slaapkamer te houden. 

Om zorgeloos in slaap te kunnen vallen moet je eerst weten waarom je de slaap niet kan vatten. In een vorige blog gaven we al enkele tips tegen slapeloosheid: op regelmatige tijdstippen gaan slapen, je gsm aan de kant leggen, alcohol vermijden voor het slapen gaan, geen intensieve en krachtige sportsessie houden in de avond, etc. Maar wat als je al die tips al voorbeeldig opvolgt? Dan is misschien stress de oorzaak van je slapeloosheid! 

 

Stress en slaap: een vermoeiende wisselwerking 

Stress is vaak de boosdoener: ons lichaam krijgt enorm veel prikkels door het werk, gezin, technologie, verkeer etc. Stressverschijnselen zoals spanningen, zorgen of angsten brengen ons hele lichaam en dus ook de slaaphormonen in de war. Door stress slaap je slechter, maar door slecht te slapen verergert de stress, een lastige wisselwerking. We zullen je hier dan ook enkele tips geven om die vicieuze cirkel te doorbreken. 
 

1)    Ontspan

Het klinkt logisch dat je moet stoppen met piekeren om in te kunnen slapen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Misschien kan muziek je helpen ontspannen. Hoe vaak ben je als kind niet in slaap gezongen met “slaap kindje, slaap…”? Dat was niet zonder reden: ontspannende en rustgevende muziek prikkelt de hersenen en zorgt dat we makkelijker in slaap vallen. Hét lied dat je op je slaap-afspeellijst moet zetten is ‘Weightless’ van Maraconi Union. De piano, gitaar en zachte klanken in dit nummer zorgen ervoor dat je begint in te dommelen. Het ritme doet denken aan een hartslag waardoor je brein zich voorbereidt om over te gaan tot slapen. 

Of heb je al geprobeerd om te luisteren naar een podcast? De juiste rustgevende podcast kan je in bed beluisteren en brengt je zo naar dromenland.

 

2)    Leg pen en papier naast je bed

Schrijf die stress van je af. Ben je nog aan het piekeren over dingen die je niet mag vergeten of taken die de volgende dag moeten afraken? Met een notitieboekje en pen op je nachtkastje kan je alles noteren en zo de spanning makkelijker loslaten. Of krijg je net voor het slapen het emotioneel moeilijk? Soms komt een bepaalde gebeurtenis opnieuw tot leven en je stelt je voor hoe je alles anders had moeten aanpakken. Dan kan een nachtgedachtenboek iets voor jou zijn en kan het je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten! ’s Avonds en ’s nachts kunnen je gedachten extreem groot en dramatisch lijken. Door ze neer te pennen, kan je je angsten en emoties makkelijker loslaten en een plaats geven. 

 

3)    Doe een rustige vorm van beweging in de avond

Sporten is belangrijk voor de gezondheid en het heeft bovendien een positief effect op onze slaap! Ook al raden we intensief sporten in de avond af, het is beter om te kiezen voor een rustige vorm van beweging, dan het sporten helemaal van de to-dolijst te schrappen. Tijdens het sporten kan je je hoofd leegmaken en spanningen loslaten. Wanneer je ’s avonds toch kiest voor een intensieve sport, omdat je bijvoorbeeld in een team speelt en niet anders kan, dan is het belangrijk om je training af te sluiten met stretchoefeningen. Door te stretchen focus je op je ademhaling en komt je tot rust. Neem ook nog een warme douche of een warm bad om je spieren te laten ontspannen en het slaperig gevoel op te wekken. 

Yoga-houding-vrouw

4)    Kies voor yoga of ratio-ademen

Je kan vlak voor het slapen ook enkele mindfullness-oefeningen uitproberen om je stressniveau te verlagen. Yoga en meditatie helpen om o.a. je adrenaline- en dopamineniveaus te reguleren en makkelijker in slaap te vallen. Ademhaling is daarbij de sleutel tot succes! Bij yoga probeer je een bepaalde pose vast te houden gedurende 30 seconden, wat gelijk staat aan vijf diepe ademteugen. Door slechts enkele minuten yoga kan je je gedachten een halt toeroepen. 

Is yoga helemaal niets voor jou? Probeer dan toch te letten op je ademhaling met oefeningen zoals ratio-ademen. Daarbij maak je de uitademing dubbel zo lang als de inademing en zo kalmeer je je zenuwstelsel. Een super eenvoudige oefening, maar zeer effectief om te ontstressen!  


5)    Vermijd cafeïne en suikers een uur voor het slapen

Ook je eetpatroon en voedingskeuzes kunnen stress veroorzaken of verergeren. In stressvolle periodes is het verleidelijk om te kiezen voor frietjes, pizza of taart. Comfort food kan je heel even troost bieden, maar het heeft eigenlijk het tegenovergestelde effect. Wanneer je producten eet met veel suiker, krijg je pieken in je bloedsuikerspiegel. Het vreugdemoment is van korte duur, want wanneer de suikers uitgewerkt zijn val je plots in een dip. 

Als je moeite hebt met inslapen, drink je best ook geen kop koffie vlak voor het slapen. Cafeïne activeert het stressgedeelte van je zenuwstel en verergert je slaapproblemen. Kies in de plaats voor een kop kruidenthee waar geen cafeïne in zit. 
 

Vergeet het allerbelangrijkste niet!

Om je lichaam volledig te kunnen ontspannen heb je een bed nodig dat je lichaam op een correcte manier ondersteunt. De Ergosleep® bedden kan je afstellen volgens je persoonlijke SLAAP-DNA® en net daarom heb je kans op een betere nachtrust. Maak een afspraak bij een Ergosleep®-dealer en laat je SLAAP-DNA® opmeten.