Fabel of feit? Een slaapmutsje helpt je beter en dieper te slapen!

Geplaatst op:

Slecht geslapen? Dat voel je ongetwijfeld de volgende dag. Je voelt je moe, kan je minder goed concentreren of je hebt hoofdpijn. Voldoende en kwalitatieve slaap is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Misschien grijp je graag naar een slaapmutsje om sneller slaap te vallen, maar is dat wel een goed idee?

Vrouw-boek-wijn

Een slaapmutsje tegen slapeloosheid


Het maakt niet uit of je nu één glaasje neemt of een hele fles leegdrinkt, bij elke inname van alcohol blijkt dat je sneller in slaap valt. Bovendien slaap je zelfs beter de eerste helft van de nacht en word je minder vaak wakker. Klinkt als muziek in de oren, niet? Niets is minder waar, want in de tweede helft van de nacht slaap je net onrustig en minder diep.

 

Alcohol vermindert je REM-slaap


Om de effecten van alcohol op je slaap te begrijpen, moeten we even terug naar de slaapcyclus. In onze vorige blog legden we de vijf stadia van de slaapcyclus uit. Herinner je je nog de REM-slaap (rapid eye movement)? Ongeveer 90 minuten nadat we in slaap vallen, begint de REM-slaap of droomslaap. In dit stadium kan je dus intens dromen, maar tijdens deze slaap verwerk je ook emoties en ga je dingen onthouden. Je lichaam herstelt, spieren en botten worden opgebouwd en je weerstand neemt toe.

Slaap-syclus-rondjes

Door alcohol te drinken, stelt je lichaam de REM-slaap uit. Bovendien wordt de droomslaap veel korter na een alcoholconsumptie. Daardoor slapen we veel minder rustig en worden we de volgende morgen niet fris en monter wakker. Een verstoring van de REM-slaap leidt tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een algemeen slaaptekort.

 

Effecten verschillen van persoon tot persoon


Het hoeft niet te verbazen dat alcohol een effect heeft op de lengte, kwaliteit en diepte van je slaap. Natuurlijk hangt het ook af van persoon tot persoon: de ene persoon kan al beter tegen alcohol dan de andere. Maar ook de hoeveelheid alcohol speelt een belangrijke rol in de verstoring van je slaap. Wie heel veel alcohol consumeert zal minder goed slapen dan iemand die gedronken heeft met mate.

 

In 2018 werd onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol op de slaapkwaliteit. Er werd een onderscheid gemaakt tussen wie weinig, matig en veel alcohol dronk. Het referentiepunt voor mannen was twee glazen per dag, voor vrouwen ging het om één glas per dag. De slaapkwaliteit van de personen die weinig alcohol geconsumeerd hadden, was verminderd met meer dan 9%. Zij die een matige hoeveelheid hadden gedronken, hadden een vermindering van 24%. Grote hoeveelheden alcohol zorgden voor een slaapkwaliteitsvermindering van meer dan 39%.

 

Alcohol en slaapproblemen


Slaapproblemen die gerelateerd zijn aan diepe slaap (REM-slaap) zoals praten in je slaap, slaapwandelen en snurken nemen toe wanneer je veel gedronken hebt. Hoe vaker je teruggrijpt naar alcohol om in slaap te vallen, hoe kleiner het effect van de alcoholconsumptie. Je lichaam went aan de hoeveelheid alcohol die je drinkt en stelt zich daarop in, waardoor je meer risico loopt op het ontwikkelen van slaapproblemen of een stoornis in het gebruik van alcohol.

 

Drink jij graag een slaapmutsje? Dan is het nu misschien het moment om op zoek te gaan naar alternatieven! Drink bijvoorbeeld een kop warme melk met honing of lees onze tips om sneller in slaap te vallen. Of heb je er al aan gedacht dat je misschien moeilijk in slaap valt door een slechte matras of bedbodem? Wij kunnen je helpen bij de zoektocht naar een nieuw exemplaar. Ontdek het belang van jouw persoonlijke SLAAP-DNA®.