Wat is je REM-Slaap?

Geplaatst op:

De REM-slaap is de laatste fase tijdens de slaapcyclus. Hierbij slaap je het diepst waardoor je ook gaat dromen. Deze fase zorgt voor geestelijk herstel, waardoor je er ’s ochtends weer tegen aan kunt. In deze blog gaan wij dieper in op de REM-slaap.

De 4 fases van de slaapcyclus

Tijdens het slapen doorloopt iedereen meerdere slaapcycli. Deze bestaan uit vier fases, die je meerdere keren herhaalt. Een cyclus duurt ongeveer 90 minuten. Wanneer deze klaar is, begint dit opnieuw. Dat is vaak ook de reden waarom je soms meerdere keren wakker wordt gedurende de nacht. De 4 fases zijn:

  1. de inslaapfase (NREM1)
  2. de lichte slaap (NREM2)
  3. de diepe slaap (NREM3)
  4. de REM-slaap

Wil je meer weten over de verschillende fases tijdens jouw slaap? Lees dan onze blog.

Functie van de REM-slaap

Tijdens deze slaapcyclus  gaan je ogen snel bewegen. Vandaar dat REM staat voor ‘’Rapid Eye Movement’’. Je hersenen worden actiever, doordat je gaat dromen en je ademhaling gaat sneller. Je lichaam is desondanks in volledige rust en ontspannen. De REM-slaap is belangrijk, omdat deze zorgt voor emotioneel herstel van je lichaam. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je cognitieve functies, je leervermogen en geheugen in conditie gehouden worden. 

Dromen tijdens je REM-slaap

Heb je je wel is verward gevoeld nadat je wakker bent geworden? Dat komt omdat je hoogstwaarschijnlijk tijdens je REM-slaap bent ontwaakt. Je hersenen zijn druk met het verwerken van indrukken en emoties. Dat is ook de reden waarom je in die fase het meeste onthoudt van je dromen. Dromen kunnen ook in de andere fases voorkomen. Die onthoud je niet, omdat je hersenactiviteit minimaal is. De gemiddelde duur van een REM-slaap is ongeveer 20 minuten. Hierna word je kort wakker, waarna snel de volgende cyclus volgt. 

Hoe langer je slaapt, hoe korter de cyclus

Het begin van je nachtrust is het belangrijkst. Deze eerste paar cycli zorgen er namelijk voor dat je lichaam goed kan herstellen. Naarmate je langer je slaapt, worden je cycli ook korter. Je lichaam heeft geen herstel meer nodig. De fases worden korter. Dat is de reden dat hoe langer je slaapt, hoe suffer je je gaat voelen. Wil je uitslapen? Dan is het meest ideale om 1 cyclus langer te slapen, 90 minuten dus.
Tips om je REM-slaap te bevorderen

Je slaapcomfort is even belangrijk als het verbeteren van je slaappatroon. Wij van Ergosleep® willen zoveel mogelijk mensen helpen om goed en gezond te slapen. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje om zo je REM-slaap te bevorderen.

  • Creëer een consistent slaapritme
  • Beperk schermgebruik voor het slapen gaan
  • Zorg voor het juiste hoofdkussen
  • Ontspan voor het slapengaan

Goed slapen is essentieel

Een goede en gezonde nachtrust begint bij een goed matras in combinatie met een geschikt ledikant, bed- of lattenbodem of een boxspring. Hierdoor krijg jij de juiste ondersteuning, zodat je goed kan slapen. Dit heeft positieve effecten op je mentale en fysieke welzijn. Boek daarom nu een SLAAP-DNA® meting in een van onze Ergosleep® Cocoons en vind samen met één van onze slaapadviseurs jouw perfecte slaapoplossing!