Hoe doe je het perfecte middagdutje?

Geplaatst op:

Vrouw-geel-bank

Een middagdutje hoeft niet per se ongezond te zijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Heb je moeite om ‘s avonds in slaap te vallen? Dan slaap je beter niet over de middag, want zo verstoor je je natuurlijk slaap-waakritme. Het is ook geen goed idee om je verloren slaap van de vorige nachten in te halen door een middagdutje, want deze helpen niet om je slaaptekort op te lossen.

Onderzoek heeft wel al aangetoond dat powernaps ook heel wat voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen. Middagdutjes verminderen stress, boosten je creativiteit en maken je alerter. Hoe komt het dan dat je na je powernap soms gedesoriënteerd bent, je humeurig voelt of zelfs nog vermoeider opstaat dan voordien? Dat heeft allemaal te maken met de slaapcyclus.

Een normale slaapcyclus duurt 90 à 120 minuten en herhaalt zich een vier- tot vijftal keer per nacht. In een eerste fase zweven we tussen wakker zijn en in slaap vallen, een fase die slechts enkele minuten duurt. Vervolgens vallen we in een lichte slaap gedurende een dertig à zestig minuten. De overgangsfase naar een diepe slaap is de derde fase. In deze vijf minuten wordt je ademhaling regelmatig, gaat je hartslag dalen en gaan je spieren ontspannen. Uiteindelijk val je in een diepe slaap voor ongeveer twintig minuten en krijgt je lichaam fysieke rust. In de laatste fase volgt de REM-slaap (Rapid Eye Movement), ook wel gekend als de droomslaap. Je ogen bewegen voortdurend en ook je hartslag en ademhaling zijn onregelmatig. Tijdens deze slaap verwerk je emoties en sla je informatie op in je langetermijngeheugen. De vijfde fase duurt ook ongeveer een twintigtal minuten. Voor de slaapcyclus zich herhaalt, word je even wakker, maar te kort om het je te kunnen herinneren.

5-slaapfases

Het verschil tussen een uitstekend en verschrikkelijk middagdutje hangt af van de fase waarin je wakker wordt. Voor de perfecte powernap moet je wakker worden in de eerste of tweede fase. Om de voordelen van een middagdutje te kunnen ervaren, neem je best een powernap tussen de tien en twintig minuten, maar zeker niet langer dan veertig. Als je langer dan veertig minuten slaapt, zal je wakker worden uit een diepe slaap, waardoor je lichaam het gevoel krijgt dat het een ander tijdstip dan het werkelijke is. Je hersenen hebben dan geen zin om op te staan en geven je het gevoel van een jetlag. Je zet dus beter je wekker zodat je na een half uurtje slapen terug fris je dag kan verderzetten.