Waarom je beter niet in slaap valt in de zetel

Geplaatst op:

Je herkent het volgende scenario vast wel: na een lange en vermoeiende dag kan je eindelijk gezellig neerploffen in de zetel met een dekentje. Je neemt nog een snack bij de hand en je voelt je helemaal klaar om je favoriete serie of film te bekijken. Maar nog voor het einde voelen je ogen plots heel zwaar en vallen ze dicht. Het overkomt ons allemaal wel eens, maar is in slaap vallen voor de televisie wel zo onschuldig als het lijkt?

Man-bank-slapen

Van misdaad- en dramaseries tot kookprogramma’s en reality-tv: er is voor elk wat wils. Televisiekijken is voor velen een moment van ontspanning, maar je wordt er minder zen van dan je zou denken. Je film of serie zet je aan het denken en je gedachten zijn er voortdurend mee bezig. Je hersenen zijn actief waardoor je lichaam zich minder goed kan voorbereiden op de nacht. Zo ga je uiteindelijk minder ontspannen onder de lakens dan gehoopt.

 

Televisiekijken verstoort je slaapcyclus

De belangrijkste fase in de slaapcyclus is de diepe slaap. Die diepe slaap heb je nodig om de volgende dag fris en monter op te staan. Wanneer je ’s avonds in de zetel in slaap valt voor tv, zou je je langer in de lichte slaap-fase bevinden. Je hebt ook meer kans om tussendoor wakker te worden door lichtflitsen of door het geluid van je televisie. Het geluid van je televisie is niet monotoon en kan soms abrupt heel luid worden, bijvoorbeeld door een reclamespot. Ook al schiet je maar heel even wakker en val je meteen weer in slaap, je krijgt geen kwalitatieve diepe slaap. Laat je daarnaast nog je tv de hele nacht aanstaan, dan zal je slaapkwaliteit enorm verlagen. 

Wanneer je na je dutje voor de tv weer wakker wordt, moet je je vaak nog verplaatsen naar de slaapkamer. Daardoor ben je opnieuw klaarwakker en is je volledige slaapcyclus verstoord. We raden dus aan om meteen naar bed te gaan wanneer je slaperig wordt. Zo sta je de volgende dag op met nieuwe energie. 

 

Blauw licht

Licht heeft een invloed op je slaap. We haalden eerder al aan dat je je slaapkamer best zo donker mogelijk maakt. Lees onze tips om beter te slapen dankzij de ideale slaapkamer 

Ook al is je kamer volledig donker, wanneer je voor het slapen nog blauw licht binnenkrijgt, zal je bioritme verstoord raken. Dat komt door de korte golflengte van de blauwe lichtstralen die het melatonineniveau verstoren. Melatonine is het slaaphormoon dat ons moe en slaperig maakt. Wanneer we op onze gsm scrollen, zal er dus minder melatonine geproduceerd worden, maar dat is ook het geval wanneer we naar ons tv-scherm staren. Het blauwe licht maakt je dus minder slaperig en dat komt je nachtrust niet ten goede. 

Maar het blauwe licht van het televisiescherm zorgt ook voor de productie van cortisol, het stresshormoon. Ook de stress die je lichaam ervaart wanneer je naar een spannende serie kijkt, kan invloed hebben op je nachtrust. Stress en slaap zijn een vermoeiend duo en net daarom geven we graag enkele tips mee. 

 

Hoe komt het dan dat we toch makkelijk in slaap vallen in de zetel?

Niet alles aan televisiekijken is slecht. Wil je je gedachten even stopzetten of laten afdwalen, dan kan een serie of film daar zeker bij helpen. Doordat de achtergrondgeluiden van je televisie zeer kalmerend werken, val je makkelijk in slaap in de zetel. We gaan ook vaak meteen knus gaan liggen onder ons dekentje, waardoor het logisch is dat we sneller in slaap vallen. 
 

Fun fact: we vallen sneller in slaap bij een spannende serie dan bij saaiere televisie. 

Hoe zorg je ervoor dat je niet in slaap valt?

Ga rechtop zitten in plaats van in je zetel voluit te liggen. Het lijkt zo verleidelijk, maar als je moe bent en gaat liggen, zullen je ogen al snel dichtvallen. Ga ook tijdens de reclames even rechtstaan en wandel door het huis. Zo blijft je bloed goed circuleren en krijg je opnieuw wat energie. Je kan ook een glas water halen om wakker te blijven. Tot slot zorg je er ook best voor dat er voldoende licht is in de woonkamer. De combinatie van een donkere kamer en het blauwe licht zijn zeer vermoeiend voor je ogen.


Is in slaap vallen voor de televisie nu echt onschuldig? Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken wanneer je eens in de zetel in slaap valt. Er is onvoldoende bewijs om aan te tonen dat het gevaarlijk zou zijn. Wat we wel zeker weten, is dat je een betere nachtrust zal hebben wanneer je in slaap valt zonder tv en in een gepersonaliseerd bed. Is jouw nachtrust aan verbetering toe? Maak dan zeker een afspraak bij een van onze dealers om een persoonlijke slaapoplossing te vinden.