Wakker worden met hoofdpijn: wat kun je eraan doen?

Geplaatst op:

Wakker worden met hoofdpijn is een erg vervelende manier om je dag te beginnen. Het kan ook een negatieve impact hebben op je stemming, je productiviteit en je algemene welzijn. Gelukkig kan je de oorzaak van je hoofdpijn proberen te achterhalen, zodat je er iets aan kan doen en het geen terugkerend probleem wordt. Hieronder geven we praktische tips om hoofdpijn in de ochtend te verminderen of te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

 • Slechte slaaphouding: Een slechte slaaphouding kan spanning in je nek en schouders veroorzaken, wat leidt tot hoofdpijn. Probeer een ergonomisch kussen dat je nek goed ondersteunt.
 • Gebrek aan Hydratatie: Uitdroging kan leiden tot hoofdpijn. Let erop dat je de hele dag door voldoende water drinkt en drink zeker ook nog een glas water of kruidenthee voor het slapengaan.
 • Slaapapneu: Deze slaapstoornis veroorzaakt onderbrekingen in je ademhaling tijdens de slaap, wat kan leiden tot hoofdpijn. Raadpleeg een arts als je vermoedt dat je slaapapneu hebt. Je arts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een slaaponderzoek.
 • Bruxisme (tandenknarsen of -klemmen): Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van je tanden en kiezen. Bij kaakklemmen klem je je tanden krachtig op elkaar. Dat knarsen of klemmen kan spanning en pijn in je kaken en je hoofd veroorzaken. Vaak is het je tandarts die opmerkt dat er iets aan de hand is, omdat het knarsen of klemmen ook slijtage aan je tandglazuur en je gebit veroorzaakt.
 • Cafeïne of Alcohol: Cafeïne of alcohol kan je slaap verstoren en hoofdpijn veroorzaken. Te veel cafeïne en zeker te veel alcohol is sowieso af te raden. Ook al kan je door alcohol slaperig worden, het verstoort wel je nachtrust. Vermijd dus zeker ’s avonds alle cafeïne en alcohol.
 • Slaapgebrek: Te weinig slapen en een onregelmatig slaappatroon kunnen tot allerlei gezondheidsproblemen leiden, waaronder ook hoofdpijn. Houd dus vast aan een consistent slaapschema en voldoende slaap. Je zal daardoor gemakkelijker in slaap vallen en meer uitgerust wakker worden.
 • Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen zoals migraine, sinusitis of een hoge bloeddruk kunnen ochtendhoofdpijn veroorzaken. Vraag raad aan een arts voor de juiste diagnose en behandeling.
man slaapt vrouw ligt wakker met hoofdpijn

Tips om ochtendhoofdpijn te voorkomen

 • Optimaliseer je slaapomgeving: Zorg voor een comfortabel matras en een kussen die je nek en rug goed ondersteunen.
 • Houd je slaapkamer donker, stil en koel: Creëer een rustgevende bedtijdroutine om je lichaam voor te bereiden op slaap.
 • Hydrateer voldoende: Drink overdag voldoende water. Vermijd alcohol en cafeïne vlak voor het slapengaan.
 • Let op je eetgewoonten: Vermijd zware maaltijden en suiker vlak voor het slapengaan. Eet een lichte, gezonde snack indien nodig om nachtelijke honger te voorkomen.
 • Beheers stress: Oefen ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of yoga. Schrijf je zorgen op in een dagboek om je hoofd leeg te maken voor je naar bed gaat.
 • Verbeter je Slaaphouding: Probeer op je zij of rug te slapen met een kussen dat je nek goed ondersteunt. Vermijd slapen op je buik, omdat dit rugpijn en spanning in je nek kan veroorzaken.
 • Gebruik een knarsbitje: Als je tandenknarst of je kaken klemt, overweeg dan een bitje om spanning te verminderen.
 • Raadpleeg een arts: Als je regelmatig wakker wordt met hoofdpijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Misschien is er een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist.

Wakker worden zonder hoofdpijn

Wakker worden met hoofdpijn is een onaangenaam probleem, maar met de juiste aanpak kun je het verminderen of zelfs voorkomen. Door aandacht te besteden aan je slaaphouding, hydratatie, dieet en stressniveau, en door medische oorzaken uit te sluiten, kun je het risico op ochtendhoofdpijn zeker verkleinen. Als je ondanks deze maatregelen blijft worstelen met hoofdpijn, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn, en het is de moeite waard om te investeren in oplossingen die je helpen om fris en hoofdpijnvrij wakker te worden.

Wakker worden met hoofdpijn

Creëer een oase van rust in je slaapkamer

Bij Ergosleep® krijg je alle hulp om een slaapkamer te kiezen waar je heerlijk kan inslapen en uitgerust ontwaakt. Hoe we dat doen? We analyseren jouw unieke lichaamsprofiel door een meting van jouw persoonlijke SLAAP-DNA®. Je bent welkom in een van de Ergosleep®-winkels!