Tips om beter te slapen bij een verkoudheid

Geplaatst op:

Een verkoudheid kan een flinke stoorzender zijn voor je nachtrust. Een verstopte neus, een zere keel of hoestbuien kunnen het erg moeilijk maken om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Gelukkig kun je enkele eenvoudige tips toepassen om toch beter te slapen. We zetten ze voor je op een rij.

Maak je verstopte neus weer vrij

Een verstopte neus is meestal het meest hinderlijke symptoom van een verkoudheid als het gaat om slapen. Gelukkig kun je je neus vrijmaken door te stomen. Er bestaan speciale apparaten voor, maar je kunt ook gewoon heet water in een kom doen. Eventueel een paar druppels etherische olie, zoals eucalyptus, toevoegen en een paar minuten boven de damp hangen met een handdoek over je hoofd. Een ander natuurlijke huis-tuin-en-keuken-oplossing is je neus spoelen met een zoutwateroplossing, bijvoorbeeld met behulp van een neusdouche.

Probeer een andere slaaphouding

Op je buik slapen is ergonomisch gezien geen goed idee, maar op je rug slapen is minder comfortabel als je verkouden bent. Je krijgt dan meer last van je verstopte neus. Ga daarom op je zij liggen, want dat kan ongemakken verlichten. Je gaat dan bovendien minder snel snurken dan wanneer je op je rug ligt. Voor je partner is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht kan de symptomen van je verkoudheid verergeren, vooral een verstopte neus en een zere keel. Je kunt daarom proberen om een luchtbevochtiger in je slaapkamer te zetten. De juiste luchtvochtigheid is comfortabeler voor je luchtwegen. Je neusslijmvliezen voelen dan minder geïrriteerd aan en je kunt gemakkelijker ademen.

Man snuit neus op bed omdat hij verkouden is

Drink thee (met honing) voor het slapengaan

Een warme drank, zoals kamille- of gemberthee met honing, kan helpen om je keel te verzachten en je lichaam te ontspannen, waardoor je rustig in slaap kunt vallen. Vermijd cafeïnerijke dranken, zoals koffie of zwarte thee, omdat die je slaap juist verstoren. Let er ook op dat je de hele dag door voldoende water drinkt, want je raakt gemakkelijk gedehydrateerd wanneer je verkouden bent. Dat komt onder meer doordat je via je mond gaat ademhalen als je neus verstopt is, waardoor je meer vocht verliest.

Neusspray of medicatie

Als je neusverstopping echt een probleem is, overweeg dan het gebruik van medicatie. Neusspray, -siroop of -tabletten kunnen je sinussen helpen te openen en de luchtwegen vrijmaken, zodat je beter slaapt. Vraag altijd eerst advies bij je apotheek of arts voordat je medicijnen gebruikt en ga er niet langer mee door dan nodig is.

Creëer een rustgevende slaapomgeving

Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustgevende en comfortabele omgeving is om in te slapen. Houd de temperatuur koel, maak gebruik van verduisterende gordijnen en vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan. Een rustgevende slaapomgeving kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen, zelfs als je verkouden bent. Onthoud dat rust en slaap essentieel zijn voor een snel herstel, dus zorg goed voor jezelf en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te genezen.