Is het normaal om midden in de nacht te moeten plassen?

Geplaatst op:

’s Nachts wakker worden omdat je moet plassen, het is een vreselijk gevoel. Je slaap wordt onderbroken en je wilt helemaal niet uit bed komen om naar het toilet te gaan. Toch komt nycturie of nocturie, de medische termen voor nachtelijk plassen, vaak voor! In deze blog leggen we uit wat de oorzaak is van nachtelijk plassen en wat je er kan aan doen. 

Slapeloze dame want moet 's nachts opstaan om te plassen

Bedplassen is niet hetzelfde als nachtelijk plassen. Ook wanneer je gaat plassen omdat je bent wakker geworden spreken we niet van nycturie. Dat doen we pas wanneer je wakker wordt nét omdat je moet plassen. Het is een verschijnsel waar iedereen mee te maken kan krijgen. Jong of oud, man of vrouw: het is niet abnormaal dat je midden in de nacht eens moet opstaan om te plassen. Ongeveer 10% van de mannen en 16% van de vrouwen tussen 35 en 50 jaar zou hiervan last hebben. Boven de leeftijd van 60 jaar zou meer dan de helft van zowel mannen als vrouwen hun nachtrust verstoord worden door nycturie. Nochtans produceren we ’s nachts slechts 25% van onze urine en zouden we moeten kunnen doorslapen zonder naar het toilet te spurten. Hoe komt het dan dat er toch zoveel mensen last van hebben?

Oorzaken van nachtelijk plassen

Bij bijna 8 op de 10 mensen die lijden aan nycturie, is de oorzaak een verhoogde urineproductie. Sommige mensen produceren ’s nachts meer dan 25% van de dagelijkse urineproductie. Dat kan te wijten zijn aan een verminderde nierfunctie, suikerziekte, neurologische aandoeningen, prostaatproblemen of een onderliggende ziekte. Ook je mentale gezondheid heeft invloed op je plasgedrag. Mensen die piekeren of onrustig slapen moeten s’ nachts vaker naar het toilet. Ben jij zo iemand? Lees dan zeker onze blog om stress uit de slaapkamer te houden. 

Wat kan je zelf doen om nycturie te verminderen?

1) Drink ’s avonds minder 

Probeer het drinken in de uren voor het slapengaan te beperken. Drink bijvoorbeeld niet meer 3 tot 4 uur voor het slapengaan. Zolang je overdag voldoende drinkt, minstens een anderhalve liter per dag, is dat geen enkel probleem. Als je het moeilijk vindt om voldoende te drinken doorheen de dag, drink dan na het opstaan 2 glazen water. Zo begin je de dag meteen gehydrateerd. Wist je trouwens dat water drinken na het opstaan je meer energie geeft?

2) Beperk cafëine en alcohol

Je denkt misschien dat je dieper zal slapen door je slaapmutsje, maar niets is minder waar. Zowel alcohol als cafeïne zijn vochtafdrijvend en stimuleren de nieren, maag en darmen. Ze  irriteren je blaas en zorgen ervoor dat je net vaker ’s nachts moet gaan plassen. Als je een overactieve blaas hebt, vermijd je best alcohol en cafeïne. Bovendien zal je ook een betere nachtrust hebben door de consumptie van deze dranken te beperken. 

3) Eet niet te veel voor het slapengaan

Let ook op met wat en hoe laat je eet in de avond. Eten vlak voor je gaat slapen is geen goed idee, want de spijsvertering stimuleert de urineproductie. Probeer toch minstens 3 uur tussen je laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Het kan ook helpen om ’s avonds geen pikante gerechten te eten. Kies dus bij het maken van je avondmaal voor milde kruiden. Ook citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, citroenen en limoenen bevatten zuren die de blaas kunnen irriteren en de plasdrang vergroten.  

4) Train je blaas

Blaastraining en bekkenbodemspieroefeningen zorgen ervoor dat je meer controle krijgt over je blaas. Zo kan je verkeerd plasgedrag corrigeren, de blaascapaciteit vergroten en de neiging om te gaan plassen tegengaan. Je kan je blaas trainen door het plassen uit te stellen of op late tijdstippen naar het toilet te gaan. Het doel van bekkenbodemspieroefeningen is de sluitspier van je blaas versterken en onder controle houden. Voor dit soort oefeningen laat je je best begeleiden door een gespecialiseerde kinesist. 

Helpen deze tips niet? Dan kan de nycturie een symptoom zijn van een ziekte of aandoening. 
Nachtelijk plassen verhoogt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, maar ook de kans op vallen wordt aanzienlijk groter. Vooral oudere mensen mogen deze gevaren niet onderschatten. Ga nu ook niet meteen paniekeren wanneer je ‘s nachts wakker wordt om te plassen. Er kan een heel onschuldige reden voor zijn. Heb je toch veel last van nachtelijk plassen en lijdt je nachtrust eronder, maak dan een afspraak bij je huisarts. 

Slaap je slecht en word je vaak wakker midden in de nacht? Misschien heb je een slechte slaaphouding of is het tijd voor een gepersonaliseerd bed dat je volledig kan afstemmen op je lichaam. Ontdek je persoonlijk SLAAP-DNA® bij een van onze dealers en slaap binnenkort als een roosje.