Fabel of feit? “Sporten voor je gaat slapen is gezond”

Geplaatst op:

Hardlopen-zon

Van je buur hoor je dat sporten voor je gaat slapen gezond is, maar je vrienden raden sporten voor bedtijd stellig af. Hoe zit dat nu? Bevordert sporten voor bedtijd nu je slaap? Of zouden de Rode Duivels hun avondtraining moeten inruilen voor een goede nachtrust?

 

Dat sporten gunstig is voor je slaap, wist je waarschijnlijk al. Sporten heeft positieve gevolgen voor zowel je lichaam als je geest, én bespoedigt je slaap. Tijdens je sportactiviteiten verhogen je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur, waardoor je meer energie  verbruikt doorheen de dag en je ‘s avonds sneller moe wordt. Zo val je gemakkelijker en dieper in slaap. Bovendien neemt sporten je dagelijkse stress (deels) weg, wat te wijten is aan de endorfines die het opwekt. Door sporten kan je volledig ontspannen je slaap aanvatten.

Onze sportieve Rode Duivels kunnen op dat vlak dus van geluk spreken. Maar is dat nog steeds zo als ze sporten voor het slapengaan?

Heel veel mensen en talrijke experten beweren van niet. De endorfines die je lichaam aanmaakt bestrijden als het ware de moeheid. Ze maken je alert en houden je wakker. Bovendien stijgt je lichaamstemperatuur tijdens het sporten, terwijl deze moet dalen om de slaapwereld te kunnen betreden. Je lichaam heeft ook enkele uren recuperatie nodig na een sportsessie. Daarom raden veel experts avondlijk sporten af.

Andere experts spreken dat dan weer tegen. Wetenschappers die hier onderzoek naar uitvoerden, concludeerden dat sporten voor je gaat slapen toch geen negatieve invloed uitoefent op je slaap. Integendeel, ze bemerkten zelfs dat sporten in de avond je een diepere en langere slaap bezorgt.

Nu ben je waarschijnlijk helemaal in de war. Wat moet je geloven?

Wel, uit datzelfde onderzoek kwam één grote ‘maar’ aan te pas: in tegenstelling tot een ‘gewone’ en lichtere training, verstoort enkel een intensieve en krachtige sportsessie je nachtrust. Indien je dus een intensief trainingsprogramma volgt in de avond, zal de kwaliteit en de duur van je slaap afnemen.

Dat betekent dus dat de Rode Duivels wel mogen sporten in de avond, maar dan iets minder intensief dan ze gewoon zijn. Zo genieten ze op het einde van de dag toch een goede nachtrust in hun persoonlijk ingesteld bed.